Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Socialförsäkring och ekonomi

Funktionsrätt Sverige arbetar för en socialförsäkring som garanterar god försörjning, även för de som långvarigt eller livslångt behöver stöd. Alla har rätt till en tillfredsställande levnadsstandard, social trygghet och ständigt förbättrade levnadsvillkor.

Trots att vi i Sverige har en socialförsäkring som ska ge skydd när man inte kan arbeta leder låga ersättningsnivåer till att många människor med funktionsnedsättning har stora svårigheter att försörja sig och tvingas leva ett liv med lägre levnadsstandard och i beroende av ekonomiskt stöd från anhöriga. Allt färre klarar sin försörjning om de inte har avtalsbaserade tilläggsförsäkringar eller privata sjukförsäkringar. Den som inte har ett arbete omfattas inte av avtalsförsäkringar och många med funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom har inte möjlighet att teckna privata sjukförsäkringar.

Bristen på gemensamma mål och bedömningsgrunder hos Arbetsförmedling, Försäkringskassa, sjukvård och socialtjänst samt många gånger restriktiv tillämpning hos Försäkringskassan gör att många får avslag i strid med vårdens läkarintyg. Inte sällan bedömer Försäkringskassan att en person är för frisk för sjukförsäkringen och Arbetsförmedlingen anser att samma person är för sjuk för att arbeta.

Socialförsäkringen förutsätter en fungerande rehabilitering och habilitering, trots det är rehabiliteringen bristande. Det är en viktig orsak till dagens problem i socialförsäkringen.
Socialförsäkringen innehåller även inlåsningseffekter som gör det svårare för människor att vara delaktig i samhället samt närma sig arbetslivet.

Funktionsrätt Sverige vill:

• Att alla som inte kan arbeta på grund av funktionsnedsättning eller ohälsa får skydd för sin försörjning genom socialförsäkringen.

• Att kravet på omställning i sjukförsäkringen tar hänsyn till den individuella livssituationen och sjukdomsbilden. De fasta nivåerna inom socialförsäkringen behöver ersättas av flexibla nivåer. Ersättningen måste också ge större flexibilitet för varierande arbetsförmåga över tid.

• Att garantinivån i socialförsäkringen kraftigt höjs och indexeras mot löneutvecklingen.

• Att flera av förslagen i SOU 2021: 69 En sjukförsäkring med prevention, rehabilitering och trygghet förverkligas, läs mer i Funktionsrätt Sveriges remissvar

Aktuellt

En skylt med texten En skylt med texten

Aktivitetskrav inom försörjningsstödet riskerar att öka utanförskapet

Regeringen vill införa ett aktivitetskrav för personer som får försörjningsstöd. Syftet är att fler ska närma sig arbetsmarknaden, men Funktionsrätt Sverige varnar för att förslaget kan leda till ökat utanförskap om inte rätt stöd erbjuds. ”Om man ställer högre krav på individen utan att erbjuda ett individuellt utformat stöd riskerar människor att hamna ännu längre ifrån arbetsmarknaden. Vi saknar genomgående ett funktionsrättsperspektiv i regeringens förslag”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

En kvinna står i apoteket med en tablettburk i handenEn kvinna står i apoteket med en tablettburk i handen

Debatt och namninsamling: Stoppa försämringen av högkostnadsskyddet för läkemedel!

Funktionsrätt Sverige och många andra organisationer vill stoppa regeringens förslag om ett försämrat högkostnadsskydd för läkemedel. Idag debatterar vi i Aftonbladet tillsammans med 26 andra patient-, pensionärs- och funktionsrättsorganisationer. Det pågår också en namninsamling mot regeringens förslag.

En person i en tjock tröja häller ut tabletter i handen ur en burk.En person i en tjock tröja häller ut tabletter i handen ur en burk.

Debatt: ”Stoppa planerna på dyrare mediciner”

Lördagen den 7 december debatterar vi i Svenska Dagbladet om regeringens planer på ett försämrat högkostnadsskydd för läkemedel. Under 2025 vill regeringen spara in drygt en halv miljard genom att ändra i högkostnadsskyddet för receptbelagda läkemedel. Såvitt vi har förstått kan det innebära att patienter tvingas betala nästan 600 kronor mer för läkemedel innan högkostnadsskyddets rabatt börjar gälla.

Kunde inte hitta några träffar

Försök med en annan filtrering eller annan sökfras.