Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Arbete och sysselsättning

Funktionsrätt Sverige arbetar för alla människors rätt till arbete. Trots att de allra flesta kan arbeta om förutsättningarna är dom rätta, står många personer med funktionsnedsättning utanför arbetsmarknaden – oavsett hur konjunkturen ser ut. Personer med funktionsnedsättning saknar sysselsättning i betydligt högre grad än andra i samhället.

Att Sverige har antagit Funktionsrättskonventionen innebär att staten ska se till att personer med funktionsnedsättning har lika möjligheter som andra att skaffa sig ett arbete.

Betydligt färre har jobb eller sysselsättning

Men verkligheten är att bara lite drygt 50 procent av personer med funktionsnedsättning har en sysselsättning, jämfört med omkring 80 procent av befolkningen som helhet (SCB:s statistik från 2023). De flesta av de som saknar jobb menar att de skulle kunna arbeta om förutsättningarna var de rätta.

Alla måste få förutsättningar att kunna få och behålla ett jobb! För att samhället ska lyckas med det, behövs både tydliga mål och höjda ambitioner. Vi behöver skapa ett arbetsliv där olikheter värdesätts och tas tillvarata, och arbetsplatser behöver fungera för alla. Stödet från Arbetsförmedlingen behöver också bli bättre. Idag kan det ta lång tid att få stöd och stödet är inte alltid anpassat utifrån de individuella behoven.

Funktionsrätt Sverige vill:

  • Att en nationell handlingsplan tas fram med åtgärder för att höja sysselsättningsgraden i nivå med övriga befolkningen.
  • Att de särskilda stöden för personer med funktionsnedsättning uppdateras och följer forskning.
  • Att begreppet ”nedsatt arbetsförmåga” avskaffas inom svensk arbetsmarknadspolitik.
  • Att Arbetsförmedlingen fungerar för personer med funktionsnedsättning. 
  • Ett stärkt funktionshinderperspektiv i det systematiska arbetsmiljöarbetet, liksom ett stärkt förebyggande arbete och skydd mot diskriminering kopplat till tillgänglighet.

Arbetsgrupp för arbetsmarknadsfrågor

Arbetsgruppen har sin grund i funktionsrättsrörelsens gemensamt framtagna 73-punktsprogram med viktiga reformer inom arbetsmarknadspolitiken. Gruppen består därför både av förbund som är medlemmar i Funktionsrätt Sverige och av förbund som inte är det. Gruppen har varit aktivt sedan hösten 2021, och haft Arbetsförmedlingen som främsta fokus.

Aktuellt

Pengar -sedlar och myntPengar -sedlar och mynt

Funktionsrätt Sverige om regeringens vårbudget: ”Saknar fokus på ekonomin för personer med funktionsnedsättning”

Idag presenterade regeringen sin vårändringsbudget. Funktionsrätt Sverige välkomnar enskilda förslag i budgeten, men efterlyser ett fokus på den ekonomiska situationen för personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar.

Fyra personer sitter på stolar till höger i bilden och en person till vänster ställer frågor till dem.Fyra personer sitter på stolar till höger i bilden och en person till vänster ställer frågor till dem.

Funktionsrätt Sverige på Delaktighetsdagen: ”Vi måste hitta vägar för att ge alla förutsättningar att lyckas”

Funktionsrätt Sverige medverkade på torsdagen vid Delaktighetsdagen, en årlig konferens som arrangeras av Myndigheten för delaktighet.

En skylt med texten En skylt med texten

Aktivitetskrav inom försörjningsstödet riskerar att öka utanförskapet

Regeringen vill införa ett aktivitetskrav för personer som får försörjningsstöd. Syftet är att fler ska närma sig arbetsmarknaden, men Funktionsrätt Sverige varnar för att förslaget kan leda till ökat utanförskap om inte rätt stöd erbjuds. ”Om man ställer högre krav på individen utan att erbjuda ett individuellt utformat stöd riskerar människor att hamna ännu längre ifrån arbetsmarknaden. Vi saknar genomgående ett funktionsrättsperspektiv i regeringens förslag”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Kunde inte hitta några träffar

Försök med en annan filtrering eller annan sökfras.