Svar: Livsviktigt lärande – fler vägar till kunskap för att förebygga suicid (SOU 2024:66)
Funktionsrätt Sverige betonar vikten av ett funktionsrättsperspektiv i det suicidpreventiva arbetet, eftersom personer med funktionsnedsättning ofta möter ojämlikheter som ökar suicidrisken. Utredningen bör ytterligare stärka stödet för dessa grupper genom förbättrade kunskapsinsatser för yrkesverksamma inom vård, skola och socialtjänst.
Vi stöder förslaget om en nationell utredningsfunktion men understryker vikten av breda utredningar som inkluderar sociala faktorer och att anhöriga involveras. Staten bör också ta ett större ansvar för att samordna det lokala arbetet och säkerställa tillräcklig finansiering.
Slutligen uppmanar vi till att förbättra efterlevandestödet och ge civilsamhället en kompletterande, snarare än kompensatorisk, roll i arbetet.
——————————————————————————————————————–
Remissen
Läs remissen här:
Remiss SOU 2024:66, Livsviktigt lärande – fler vägar till kunskap för att förebygga suicid
Sammanfattning av remissen:
Suicidanalysutredningen har utrett vissa frågor inom det suicidpreventiva området. Detta för att skapa bättre förutsättningar för ett effektivt och ändamålsenligt suicidpreventivt arbete.
Utredningen lämnar tre övergripande förslag:
- En nationell utredningsfunktion som ska bidra till samhällets lärande om suicid inrättas vid Folkhälsomyndigheten.
- Bättre förutsättningar för lex Maria- och lex Sarah-utredningar skapas genom större möjligheter att utbyta information samt kunskapshöjande uppdrag till Socialstyrelsen och Inspektionen för vård och omsorg, IVO. För att bidra till förhöjt lärande efter suicid och suicidförsök får IVO i uppdrag att genomföra en särskild tillsynsinsats.
- En statlig satsning genomförs för att stimulera arbetet med suicidpreventiva analyser i lokal samverkan.