Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Mediemyndighetens förslag till föreskrifter om krav på tjänster som ger åtkomst till audiovisuella medietjänster

Observera kort svarstid! Vi behöver era synpunkter senast den 24 februari!

Länk till remiss, missiv och övriga bilagor på Mediemyndighetens webbplats.

Vi kommer att avge yttrande på denna remiss till Mediemyndigheten senast den 5 mars 2025.

Vi tar därför tacksamt emot synpunkter från medlemsförbund och länssamarbeten senast den 24 februari 2025

Skicka synpunkter till: Monica Klasén McGrath

Funktionsrätt Sveriges hantering
Den här remissen skriver vi remissvar på men arbetet sker i en mindre process. Vi är beroende av att få in synpunkter från medlemsförbunden.

Liksom med alla våra remisser har varje förbund möjlighet att skriva egna förbundsspecifika yttranden.

Sammanfattning av remissen: 
Den 17 april 2019 antogs Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/882 om tillgänglighetskrav för produkter och tjänster (tillgänglighetsdirektivet). Direktivets bestämmelser ska börja tillämpas i medlemsstaterna från och med den 28 juni 2025. 

Syftet med tillgänglighetsdirektivet är att undanröja hinder på den inre marknaden genom att skapa gemensamma tillgänglighetskrav för alla medlemsstater. Tillgänglighetsdirektivet är ett fullharmoniseringsdirektiv. Det innebär att det inte får förhindras, av skäl som har att göra med tillgänglighetskraven, att produkter och tjänster som uppfyller direktivets tillgänglighetskrav tillhandahålls på den svenska marknaden. 

Tillgänglighetsdirektivet har i Sverige huvudsakligen genomförts genom lagen (2023:254) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (tillgänglighetslagen) och förordningen (2023:676) om vissa produkters och tjänsters tillgänglighet (tillgänglighetsförordningen). Lagen och förordningen träder i kraft den 28 juni 2025. De delar av tillgänglighetsdirektivet som inte genomförs genom lag eller förordning genomförs genom myndighetsföreskrifter. Flera myndigheter har föreskriftsrätt för genomförandet.