Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Svar: Kompletterande bestämmelser till EU:s reviderade förordning om elektronisk identifiering SOU 2024:45

Utredningen handlar om införandet av en statligt utfärdad e-legitimation på högsta tillitsnivå, en frivillig europeisk digital identitetsplånbok och anpassningar till den reviderade eIDAS-förordningen. Förordningen reglerar elektronisk identifiering och betrodda tjänster inom EU. Funktionsrätt Sverige har särskilt fokuserat på artikel 15 i förordningen, som kopplar till den europeiska tillgänglighetslagen och Funktionsrättskonventionen (CRPD). Vi anser att utredningen brister i analysen av hur förändringarna påverkar mänskliga rättigheter och tillgänglighet.

Våra synpunkter:
Funktionsrätt Sverige anser att utredningen misslyckats med att belysa kopplingarna mellan CRPD och de reviderade reglerna. Trots att Sverige nyligen fått FN-kritik för brister i digital tillgänglighet, saknas en analys av hur lagstiftningen påverkar rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Den frivilliga digitala plånboken måste vara säker, begriplig och tillgänglig enligt tillgänglighetslagen. Vi ser med oro på snåriga regelverk och kunskapsbrister som försvårar tillsyn och genomförande.

Sverige har dessutom inte fullt ut anpassat lagstiftningen till EU tillgänglighetsdirektiv, vilket lett till ett överträdelseförfarande. Den splittrade lagstiftningen försvårar för medborgare och företag att navigera regelverket, vilket riskerar att förstärka diskrimineringen i ett digitaliserat samhälle. Vi efterfrågar också bättre lösningar för personer med ställföreträdare, som riskerar att fortsatt utestängas från tjänster som kräver e-legitimation.

Vi uppmanar till tydligare harmonisering mellan svensk och europeisk lag, starkare koppling till CRPD och bättre tillsyn för att säkerställa rättvisa och tillgängliga digitala tjänster.

Läs remissen här