Arbetsgrupp för skola och utbildning
I gruppen arbetar vi med skolfrågor som är gemensamma för många funktionsrättsförbund. Syftet med vårt arbete är att åstadkomma förändringar för att förbättra skolsituationen för barn och elever med funktionsnedsättning utifrån ett rättighetsperspektiv.
Aktuellt om skola och utbildning
Funktionsrätt Sverige: ”Lärare behöver få kunskap om inkluderande lärmiljöer”
Regeringen vill reformera lärarutbildningen för att höja utbildningskvaliteten. I ett betänkande presenteras förslag om att förstärka de blivande lärarnas ämneskunskaper och införa mer kunskaper om kognitionsvetenskap. ”Vi ställer oss positiva till ambitionen att stärka lärarutbildningen, men vi saknar förslag som tydligt betonar vikten av en inkluderande lärmiljö”, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Funktionsrätt Sverige välkomnar förslag om funktionsrättsperspektiv i socionomutbildningar
På de flesta av landets lärosäten är det idag möjligt att utbilda sig till socionom utan att få kunskaper om livsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar. Nu kan en förändring vara på gång. En ny utredning föreslår att funktionsrättsperspektivet skrivs in i den obligatoriska examensordningen. – Vi ställer oss mycket positiva till utredningens förslag. Socionomer är en viktig yrkesgrupp i samhället. De behöver ha goda kunskaper – både om de individuella livsvillkoren och de olika hinder som möter personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Debatt: ”Gå vidare med utredningsförslag om yrkesprogram i gymnasiet”
Nästan 20 000 elever gick ut grundskolan förra året utan behörighet till gymnasiet. Många av dem har en funktionsnedsättning. Idag uppmanar vi regeringen att gå vidare med utredningsförslag om nya yrkesprogram som kan ge fler unga en väg in i arbetslivet.
Kunde inte hitta några träffar
Försök med en annan filtrering eller annan sökfras.