Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

En inkluderande skola och utbildning

Funktionsrätt Sverige arbetar för en mer inkluderande skola. Men idag ser vi stora brister i hela utbildningssystemet vilket gör att många barn och elever med funktionsnedsättning inte når skolans mål.

Funktionsrättskonventionen betonar att barn och elever med funktionsnedsättning ska ha tillgång till utbildning av hög kvalitet i en inkluderande skolmiljö. Skolsystemet och de pedagogiska resurserna ska anpassas utifrån barnets behov. Det handlar exempelvis om rätten till stöd och fungerande kommunikation, att lärare har adekvat kompetens för att möta barnet och att skol- och lärmiljön är utformad så att den även fungerar för barn och elever med funktionsnedsättning

Men vi ser istället en utveckling mot en alltmer segregerad skola. Som en konsekvens blir många barn och elever med funktionsnedsättning ofrivilligt hemma från skolan och en stor andel av unga som varken arbetar eller studerar är just unga med funktionsnedsättning.
 

Funktionsrätt Sverige vill:

• Att ett nytt system utvecklas för uppföljning och statistik över skolgången för barn och elever med funktionsnedsättning, utifrån förslagen i utredningen Uppföljning för utveckling, SOU 2023:95.
• Att en ny skolpengsreform tas fram med utgångspunkt i barn och elevers behov, med utgångspunkten att likvärdiga stöd och anpassningar säkerställs för barn och elever med funktionsnedsättning. 
• Att staten bör införa ekonomiska incitament för att göra skolor tillgängliga för alla elever.
• Att det ska bli lägre trösklar för att komma in på ett yrkesprogram på gymnasiet.
 

Arbetsgrupp för skola och utbildning

I gruppen arbetar vi med skolfrågor som är gemensamma för många funktionsrättsförbund. Syftet med vårt arbete är att åstadkomma förändringar för att förbättra skolsituationen för barn och elever med funktionsnedsättning utifrån ett rättighetsperspektiv.

Aktuellt om skola och utbildning

Personer sitter vid ett bord med datorer och anteckningsböcker och diskuterarPersoner sitter vid ett bord med datorer och anteckningsböcker och diskuterar

Funktionsrätt Sverige välkomnar förslag om funktionsrättsperspektiv i socionomutbildningar

På de flesta av landets lärosäten är det idag möjligt att utbilda sig till socionom utan att få kunskaper om livsvillkoren för personer med funktionsnedsättningar. Nu kan en förändring vara på gång. En ny utredning föreslår att funktionsrättsperspektivet skrivs in i den obligatoriska examensordningen.  – Vi ställer oss mycket positiva till utredningens förslag. Socionomer är en viktig yrkesgrupp i samhället. De behöver ha goda kunskaper – både om de individuella livsvillkoren och de olika hinder som möter personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

En kvinnlig student i en utomhusmiljöEn kvinnlig student i en utomhusmiljö

Debatt: ”Gå vidare med utredningsförslag om yrkesprogram i gymnasiet”

Nästan 20 000 elever gick ut grundskolan förra året utan behörighet till gymnasiet. Många av dem har en funktionsnedsättning. Idag uppmanar vi regeringen att gå vidare med utredningsförslag om nya yrkesprogram som kan ge fler unga en väg in i arbetslivet.

Händer som läggs på varandraHänder som läggs på varandra

Funktionsrätt Sverige välkomnar regeringens strategi för psykisk hälsa och suicidprevention

Regeringen har presenterat en tioårig strategi som syftar till att förbättra den psykiska hälsan hos hela befolkningen. Funktionsrätt Sverige är positiva till strategin, som bland annat innehåller åtgärder för ett inkluderande arbetsliv och en minskad skolfrånvaro.

Kunde inte hitta några träffar

Försök med en annan filtrering eller annan sökfras.