Funktionsnedsättningar syns inte i statistiken
Vi vet att personer med funktionsnedsättning har sämre hälsa än befolkningen i övrigt. Vi vet också att dödligheten i vissa sjukdomar är mycket högre för personer med vissa funktionsnedsättningar än för befolkningen i övrigt. Men i övrigt vet vi väldigt lite.
Det saknas statistik om personer med funktionsnedsättningar och det gäller inte bara inom vården. FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning har gett Sverige skarp kritik för detta. Vi har helt enkelt inte tillräckligt med data för att kunna bedöma om vi uppfyller konventionen.
Inom hälso- och sjukvården finns egentligen bara en enkät som vänder sig till en så stor population, och det är den nationella patientenkäten. Den vänder sig till över 100 000 personer och hanterar frågor som bemötande och om informationen man fått varit tillräcklig.
Det skulle vara av stort intresse att få veta hur personer med funktionsnedsättning upplever bemötandet inom vården. Det skulle också vara intressant att få veta om informationen inom vården ges på ett sätt så att alla förstår, också personer med kognitiva svårigheter, hörsel eller synnedsättning, eller om det är så att den inte är tillgänglig för alla.
Först när vi har fakta på bordet kan vi börja tala om jämlik hälsa och patientcentrerad vård på allvar. Sveriges landsting och regioner har nu möjlighet att skaffa sig ett riktigt bra underlag inför den kommande funktionshinderpolitiska strategiperioden som påbörjas 2017. Vi behöver en nationell patientenkät på temat funktionsnedsättning.