Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Rapport från MFD visar ökad ojämlikhet: ”Regeringen måste ta krafttag för att vända utvecklingen”

En ny rapport från Myndigheten för delaktighet, MFD, visar att situationen för personer med funktionsnedsättning försämrats inom flera centrala samhällsområden. Personer med funktionsnedsättning saknar grundläggande skydd, har betydligt sämre hälsa än andra i samhället och halkar efter ekonomiskt. Den växande ekonomiska utsattheten lyfts fram som särskilt oroande – var fjärde person med funktionsnedsättning lever i dag i fattigdom.
– Det här är helt oacceptabelt. Regeringen måste ta krafttag för att vända utvecklingen och säkerställa att alla har möjlighet att delta i samhället på lika villkor, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Många personer med funktionsnedsättning upplever hinder för att bli delaktiga i samhället fullt ut – och det börjar redan i tidig ålder. I sin nya uppföljning av funktionshinderspolitiken framhåller MFD att många barn med funktionsnedsättning nekas det stöd de har rätt till och upplever sämre bemötande i skolan än andra elever.

– Konsekvenserna av en ojämlik skola är förödande. För att ge alla möjlighet att lyckas behöver vi utforma skolan och lärmiljöerna utifrån alla barns behov och förutsättningar, säger Nicklas Mårtensson.

Översyn av den ekonomiska situationen

I uppföljningsrapporten lyfter MFD den ekonomiska situationen som särskilt oroande. Det är dubbelt så vanligt att personer med funktionsnedsättning har svårt att få ekonomin att gå ihop, vilket påverkar både levnadsvillkor och möjligheten till självbestämmande och delaktighet i samhällsgemenskapen i stort. En fjärdedel lever i fattigdom. Funktionsrätt Sverige vill att regeringen omgående tar initiativ till en bred översyn av den ekonomiska situationen för personer med funktionsnedsättning. 

– Vi har uppvaktat regeringen i den här frågan under en längre tid. Regelverken som ska ge ekonomiskt skydd för personer med funktionsnedsättning är snåriga, administrativt krävande och skyddar inte mot fattigdom. Snart införs dessutom försämringar av högkostnadsskyddet för läkemedel, vilket riskerar att ytterligare slå mot både ekonomin och hälsan hos dem som redan befinner sig i en utsatt ekonomisk situation, säger Nicklas Mårtensson.

Ojämlik arbetsmarknad

MFD tar också upp ojämlikheten på arbetsmarknaden. SCB:s årliga statistikrapport visar att bland personer med funktionsnedsättning har bara 53 procent någon form av sysselsättning mot 80 procent i övriga befolkningen. Rapporten visar också att många personer med funktionsnedsättning upplever diskriminering i arbetslivet, särskilt i samband med rekrytering. 

–Det är hög tid att regeringen lyssnar på sin egen expertmyndighet, Arbetsförmedlingen, och höjer taket i lönebidraget. Det är sannolikt den enskilt viktigaste insatsen för att fler ska kunna få ett jobb. Men arbetsgivarna har också ett stort ansvar. Både arbetsplatser och rutiner för rekrytering behöver utformas så att de inte utestänger personer med funktionsnedsättning, säger Nicklas Mårtensson.

Dialog om FN-rekommendationer

Funktionsrätt Sverige har det senaste året fört en dialog med regeringen om de rekommendationer som FN lämnade till Sverige förra våren, efter sin granskning av hur Sverige lever upp till Funktionsrättskonventionen. 

– MFD:s rapport visar mycket tydligt hur viktigt det är att den här dialogen fortsätter – och att civilsamhället är involverat i arbetet med den nationella handlingsplan för funktionshinderspolitiken som nu tas fram. Mot bakgrund av den skarpa kritik som FN riktade mot Sverige i sin granskning behöver svensk lagstiftning ses över inom flera områden. Sverige behöver skyndsamt ta steg för att stärka funktionsrätten, avslutar Nicklas Mårtensson.