Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Reflektion efter FN-förhöret: ”Regeringen har inte tagit tillvara våra kunskaper”

Tio personer är uppställda i en gruppbild i en plenisal.
Från vänster till höger: Anders Lago ,FUB, Anna Quarnström, SRF, Anna Bruce, Raoul Wallenberginstitutet, Cecilia Ekstrand, SRF, Celine Henriksson, Hjärnkraft, Ida Hansson, NUFT, Mia Ahlgren, Funktionsrätt Sverige, Nicklas Mårtensson, Funktionsrätt Sverige Längst fram: Kicki Swanberg, Föreningen för de neurosedynskadade

Den 11-12 mars förhördes den svenska regeringen av FN om hur landet lever upp till rättigheterna för personer med funktionsnedsättning. Efter förhöret uttrycker företrädare för funktionsrättsrörelsen besvikelse över att regeringen inte tog chansen att visa ett verkligt engagemang för funktionsrättsfrågorna, men ser samtidigt fram emot en fortsatt dialog med regeringen under våren.

– Jag ser fram emot att få diskutera direkt med regeringen om hur rättigheterna ska förverkligas. Förhoppningsvis kan vi den närmaste tiden ta steg mot att göra Funktionsrättskonventionen till svensk lag, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Ett antal personer sitter och diskuterar i en plenisal vid ett rundat bord.
Foto: Celine Henriksson

Nicklas Mårtensson var en av deltagarna i den svenska delegation från civilsamhället som var med under förhöret i Genève. Han är besviken över hur den svenska regeringen bemötte frågorna från FN:s funktionsrättskommitté. Många frågor förblev obesvarade, trots att de inte var nya för regeringen.

– Det blev uppenbart att regeringen inte har tagit tillvara kunskaperna från civilsamhället. Sedan vi lanserade vår granskning och våra rekommendationer i Respekt för rättigheter 2019 har politiska beslutsfattare haft tillgång till vår expertis och en lista på vilka åtgärder som behöver genomföras inom olika politikområden. Vi har dessutom lyft det stora och akuta behovet av dessa åtgärder på en mängd olika möten med regeringen de senaste fem åren.

Mycket återstår att göra

FN:s Funktionsrättskonvention gäller i Sverige sedan den antogs av riksdagen 2009. Regeringens funktionsrättspolitik har bara granskats en gång tidigare av FN och det var hela tio år sedan.

– Bara en av de rekommendationer som Sverige 2014 fick från FN har genomförts fullt ut, och det är inrättandet av en oberoende MR-institution. Det mesta återstår att göra. Regeringens strategi för funktionsrättspolitiken saknar konkreta åtgärder och ambitiösa mål, och civilsamhället har begränsade möjligheter att bli aktivt involverade. Vi ser en utveckling där det ekonomiska stödet till civilsamhället urholkas alltmer, vilket försämrar våra förutsättningar att arbeta för våra medlemmars intressen på funktionsrättsområdet, säger Nicklas Mårtensson.

Rekommendationer och dialogmöte

Den här veckans förhör är bara ett led i en längre process och mycket kommer att hända den närmaste tiden. Om ett par veckor får regeringen rekommendationer från FN om hur vi som land bättre ska leva upp till Funktionsrättskonventionen. Senare under våren kommer funktionsrättsrörelsen att bli inbjudna till dialogmöte med regeringen.

Webbinarium direkt från FN-förhöret

Den 12 mars arrangerade Funktionsrätt Sverige ett webbinarum direkt från FN-förhöret i Genève.

Du kan se hela webbinariet i spelaren!

Program:

Välkommen och inledning – Tor Gustafsson, Funktionsrätt Sverige

Rapporteringscykeln och FN:s övervakningsmekanism i Genève – Charlotta Göller, samordnare för civilsamhällets nätverk för MR-organisationer

Alternativrapporten och frågor som har kommit upp under förhöret i Genève – Monica Klasén McGrath, intressepolitiskt ansvarig, Neuroförbundet

Reflektioner från FUB:s ”watch party – Judith Timoney och Emelie Mynde, FUB

Reflektioner från Genève – Mia Ahlgren, Funktionsrätt Sverige, som intervjuar medverkande på plats